Dia de la Llibertat dels Documents


Dimecres 26 de març se celebra arreu el Dia de la Llibertat dels Documents. La trascendència d’aquesta mena d’esdeveniments comença a ser considerable, ja que fins i tot Vilaweb se n’ha fet ressó. La idea és molt clara, es tracta d’establir un estàndard obert pel que fa als documents que pugui ser llegit amb qualsevol programa independenment de la plataforma emprada. Això, evidentment, té promotors i detractors.

Podeu trobar una bona explicació a softcatalà feta per Toni Hermoso.

No cal dir que nosaltres estem amb els promotors.

 1. #1 per Rafael Carreras el 26 Març 2008 - 8:37

  L’estàndard obert ja està establert: es tracta dels fitxers usats per l’OpenOffice i el KOffice (odt i demés). Malauradament, Microsoft intenta impossar el seu “estàndard” amb parts no gaire clares.

 2. #2 per siscogarcia el 26 Març 2008 - 12:53

  Sí, és clar, és tracta de l’Open Document Format (.odf) que ja vam comentar en un altre fil (http://ponent.caliu.cat/2008/02/20/dia-de-la-llibertat-de-documents/) i a favor del qual es va dur a terme una interessant campanya (http://www.noooxml.org/petition-cat). Esperem que aquest cop es mantingui el sentit comú per sobre d’interessos comercials.

 3. #3 per Rafael Carreras el 26 Març 2008 - 22:28

  Sisco, ho expliques tan resumit que queda confús. La campanya noooxml és contra el format semiprivatiu proposat per Microsoft (i, de retruc, en favor de la norma ISO/IEC 26.300, la de l’odf). Les votacions per part dels estats comencen a fer-se públiques i de moment no pinta massa malament, és a dir, que sembla que es desestimarà. Però amb Microsoft no se sap mai i s’ha de veure què passarà a última hora.

  Al final, vaig arribar tan tard a la xerrada de la UAB que ja no hi quedava ningú. :-(

 4. #4 per siscogarcia el 27 Març 2008 - 11:22

  Rafael, des d’aquí volem donar-te les gràcies per explicar-nos tan bé aquests detalls que potser no acabàvem d’entendre.

  Fins aviat.

(No serà publicat)