Dia de la Llibertat de Programari


El Jordi Alins, company d’aventures ubuntaires, ens recorda que el proper cap de setmana se celebra el Dia del Programari Lliure a tot el món, també a Catalunya amb actes a Barcelona dissabte 20. Aquí us deixem la informació que ens ha fet arribar:

El dia 20 se celebra el Dia del Programari Lliure per difondre’l. Si en aquests moments, estats, administracions públiques, universitats i empreses el fan servir, potser val la pena donar-hi un cop d’ull per veure quines són les seves virtuts.

El programari de codi obert permet als informàtics accedir a les instruccions del programa. És la mateixa situació que possibilita a un mecànic altament especialitzat “obrir el capó” per ajustar el motor o per reparar una avaria.

Un cop resolt el problema pot donar-ne compte, proposar solucions que es difondran amb les actualitzacions si un ampli equip les considera vàlides i viable.

La situació descrita posa en evidència els avantatges del treball cooperatiu entre la multitud de tècnics. La competència entre els programadors és molt gran perquè el resultat és públic i es tracta de trobar la situació més segura, senzilla, efectiva i elegant.

El programari privatiu no permet “obrir el capó”, no deixa veure les línies del programa font, se sap què fa un programa però no com ho fa, és com intentar endevinar com funciona un rellotge sense obrir-lo. Cosa que no en facilita ni la reparació ni la millora.

Pel que fa a la seguretat, hi ha una màxima aplicable a la cultura oral que diu: “Si vols que una cosa no se sàpiga, no la diguis”. Si l’actualitzem caldria escriure “Si una informació vols que sigui confidencial, no la posis en un ordinador connectat a Internet”.

Certament, un programari incontrolat pot anar enviant tot el que faig a algú i actuar com un Troià de manera que deixa les intimitats de l’ordinador a l’abast d’un tafaner interessat. El programari de codi obert ofereix més garanties perquè existeixen milers d’ulls buscant millores de seguretat.

Des del punt de vista solidari i de les llibertats és immoral que un ciutadà es vegi obligat a comprar un ordinador amb un sistema operatiu concret i que hagi de pagar per patents de paternitat discutible.

Es pot trobar més informació relacionada amb el tema a http://www.caliu.cat

Jordi Alins Rodamilans

Psicopedagog

Soci de CALIU

  1. No hi ha Comentaris
(No serà publicat)