Popular = DRM?


Acabo de llegir a Defective By Design que la nova consola de Nintendo, la DSi, incorpora DRM, com no podia ser d’altra manera tenint en compte de qui parlem. Segueix la línia d’altres grans fabricants que donen alguna millora als productes (sic) i per sota inclouen dispositius de restricció digital; en aquest cas sembla ser que controlant allò que els jugadors poden fer amb les consoles, les quals poden teòricament connectar-se a xarxes sense fils.

dsi

Personalment no hi estic interessat en aquest tipus d’aparells, però m’emprenya el que fan amb la llibertat de tots plegats. Trobo que cada cop queda més clar que la nostra llibertat es troba allunyada de les grans marques i dels invents més populars. Com més novedós és un aparell i més coses és capaç de fer, més ple sembla estar de DRM.

No sé si popular és sinònim de DRM, però ho sembla.

 1. #1 per carles oriol el 12 abril 2009 - 12:45

  Home… les consoles sempre han estat bloquejades i els seus continguts protegits. De fet el negoci dels fabricants sempre ha estat de sumministrar el mitjà o suport als productors de jocs. Des de els antics “cartutxos” (o moderns ja que la nds sempre ha anat així) passant per els cds especials per a playstation. Això sempre s’ha convertit en un arma de doble fil, ja que els mateixos desenvolupadors han cercat opcions alternatives (diguem lliures?) per tal de realitzar de fer proves sense haver de dependre del fabricant.

 2. #2 per carles oriol el 12 abril 2009 - 12:50

  Del cas concret que fas referència val a dir que nintendo ja seguia aquesta política d’actualitzacions i blocatges amb la wii.

  Ara, veure’m si els passa com a microsoft amb la xbox que amb una d’aquestes actualitzacions van haver de canviar un munt de consoles :-)

 3. #3 per SiscoGarcia el 12 abril 2009 - 16:33

  Ja Carles; em sembla que no m’he explicat bé. El que volia dir, si no ho tinc malentès, és que havent fet una consola que pot navegar per la xarxa sense fils, li han aplicat DRM per impedir que es pugui navegar lliurement; i això és el que m’emprenya, el que s’hi afegeixi impediments per fer allò que “teòricament” és possible.

  I precisament aquest fet és el que em sembla que comparteixen els dispositius que són més populars; que és el que volia dir amb el títol d’aquesta entrada.

  En qualsevol cas, tot plegat em fa refermar-me cada cop més en l’ús de programari i dispositius lliures ;)

 4. #4 per carles oriol el 12 abril 2009 - 19:21

  Nops… el que està limitat no és que no puguis navegar lliurement. (això no ho he vist mai ni entenc que ho digui el text original en anglès).

  El que et limiten és allò que puguis insta?lar a la consola i conservar camins per tal que si uses programari no “validat” per ells te’l puguin eliminar amb qualsevol actualització de firmware.

 5. #5 per SiscoGarcia el 12 abril 2009 - 19:40

  Perdó, potser sí que m’he excedit en les conclusions que he tret. El que no canvia és la política que fa servir la gent que introdueix els DRM als seus dispositius, en el sentit que aquell dispositiu que has comprat no és del tot teu en el sentit que no hi pots fer allò que vulguis. Perquè, quin sentit té que no hi puguis introduir programari no “validat” per ells (això ja ho havia entès)? Per què no has de poder fer servir aquell dispositiu per allò que creguis més convenient? De què tenen por? O quin és el problema?

 6. #6 per Carles Oriol el 13 abril 2009 - 10:12

  Home: Doncs treuen calerons: cada cop que algu’ fa un joc i ven una copia està obligat a comprar-los el suport. A més volen evitar que puguis insta?lar cap tipus de programari que et permeti fer correr jocs no comprats…

  Però si vols veure el màxim en estupidesa drm, no hi ha res com un iphone. La apple decideix quins programes es poden insta?lar i quines funcionalitats poden tenir i quines no.
  Per exemple: no permeten que s’usi la conexio’ a internet per tal que puguis connectar-t’hi amb l’ordinador -com fa qualsevol celular del mon-, l’skype no permet trucar si estas en 3g sols en wifi per no malmetre el negoci dels seus pobrets associats, l’agenda de contactes sols es pot sincronitzar amb el seu programari i en cap cas permeten que cap altre programa ho faci (encara que pugui)…

 7. #7 per SiscoGarcia el 13 abril 2009 - 21:02

  Ja, el cas iPhone seria flagrant si no fos que la pròpia existència dels DRM ja ho és.

(No serà publicat)