Netbook d’Educació: MS per la vena


Aquests dies s’està parlant sobre el netbook de TV3 tant a diverses llistes de correu com també en algun bloc i algun fòrum. Val a dir que en tots els casos es qüestiona la legitimitat d’emprar un sistema operatiu privatiu i de pagament per part d’un ens públic (la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió) quan existeix l’alternativa de fer servir sistemes operatius oberts i gratuïts; si més no que ja s’han pagat des de l’administració, com és la Linkat. El tema és encara més greu quan la maquineta en qüestió és un clon del VISA Clip (també de l’empresa Diode) que el Departament d’Educació ha fet arribar amb Linkat als centres que l’han demanat; és a dir, la cosa fa molt que pensar.

Doncs encara fa més que pensar el tema de l’ordinador que el Departament d’Educació s’ha entestat a fer arribar als estudiants d’ESO; tant sí com no hauran de tenir un ordinador portàtil que haurà d’acomplir uns requisits fets públics ací. Per si no voleu llegir tot el document, on també s’explica què s’ha de fer per comprar-lo i què s’ha de fer per tal d’homologar nous productes, us reprodueixo només allò que fa referència a les característiques tècniques que ha de tenir:

Detalls tècnics dels ordinadors

Equips per a alumnes

 • Maquinari:
  • Ordinador ultra portàtil de baix consum
  • Freqüència de la CPU >= 1GHz
  • Memòria >= 1GB
  • Disc d’estat sòlid (SSD) >= 60GB amb sistema de repartiment d’escriptures (wear-leveling algorithm). Alternativament: Disc dur (HDD) amb sistema de protecció en front a caigudes utilitzant sensors d’acceleració en tres eixos
  • Pantalla >= 10″ amb resolució >= 1024×600 pixels
  • Durada de les bateries >= 4h
  • Font d’alimentació externa – potència <= 30W
  • Connectivitat a xarxa local amb cable i Wi-Fi. Opcionalment connexió UMTS integrada
  • Pes <= 1,5 Kg
 • Programari:
  • Sistema operatiu: Boot dual: Linkat i Windows XP o Windows 7
  • Sistema de restauració ràpida del programari instal·lat independent de la càrrega del sistema operatiu, i sense requerir elements externs
  • Programari de monitoratge i seguiment enllaçat amb el Servei d’Assistència Unificada del Departament d’Educació
  • Navegador Web (tots els continguts educatius s’accedeixen mitjançant el navegador)
  • Ofimàtica: Processador de textos, full de càlcul, editor de presentacions: Microsoft Office 2007 o superior i Open Office o equivalent amb compatibilitat de formats
 • Altres:
  • Contracte de manteniment per un mínim de 2 anys
 • Preu:
  • Preu màxim: 300 €

Al voltant de tot plegat se m’acuden algunes reflexions:

Referent al maquinari:

1.- És possible comprar un ordinador amb aquestes característiques (entre les quals per exemple un disc dur d’estat sòlid >= 60 GB, dos anys de manteniment,…) per 300 €? Si és així digueu-me on i potser en compro algun.

Referent al programari:

2.- Per què s’obliga a les famílies a pagar per un sistema operatiu privatiu? Per què es malbaraten fons públics desenvolupant un SO com la Linkat si després es paga la meitat de les llicències d’un altre SO privatiu (ja que pel que tinc entès la meitat de l’ordinador el paguen les famílies i l’altra meitat l’administració, és a dir, tots els contribuents)? Per què es fan servir els nostres impostos per pagar dos cops pel mateix?

3.- Per què s’obliga a fer conviure dues suites ofimàtiques, si amb una ja n’hi ha prou? Per què, a més, una d’elles ha de ser privativa? Per què, a més, ha de ser de la mateixa empresa que el fabricant del SO? Per què es van entrevistar fa un temps el President de la Generalitat i el CEO de l’empresa en qüestió? Per què es malversen fons públics tan impunement? (o això no és malversar fons públics?)

Referent a tot plegat:

4.- Per què l’administració pública no es dedica a promoure el desenvolupament científic i tecnològic del país a base de promoure el programari lliure de codi obert on som capdavanters i en canvi dóna de menjar a una empresa amb seu lluny d’aquí que aquí només deixarà, si de cas, algun lloc de treball?

5.- Per què, a més, hem de veure (Catalunya Comarques de dijous 3 de desembre) com entra a classe de 2n d’ESO de l’IES Manuel de Montsuar de Lleida el President de Microsoft Catalunya i se’l rep amb braços oberts i, a sobre, té la barra d’oomplir-se la boca amb les bondats dels seus productes per afavorir l’èxit escolar (entre els productes amb finalitats educatives es promou el Messenger)? Per què, a més, el professor parlava meravelles del sistema, i la Paeria s’hi presta a fer publicitat al gegant? Per què el departament d’Educació no s’hi oposa a què aquestes màquines (Tablet-PC de Toshiba) arribin sense arrencada dual[*], amb la qual cosa contravenen les seues pròpies exigències? Per què no li ha dit ningú que els docents ja fa temps que fan servir d’altres productes eficients i ben provats i lliures i de codi obert i gratuïts i… i no s’han de plegar als designis de ningú?

[*] Extret del mateix enllaç a la Paeria:

Cadascun del Tablet PC de Toshiba està equipat amb:
• Sistemes operatius Windows XP Tablet Edition, que seran actualitzats al final d’any al nou Windows 7 en català
• Navegador Internet Internet Explorer
• Plataforma col•laborativa Microsoft Live @ Edu
• Paquet d’eines de treball: Microsoft Office 2007, Microsoft Learning Essentials per a professors i alumnes, client de Microsoft Live Meeting, Student, Math, MovieMaker, Physics Illustrator, Expression Design i Paint.Net
• Protecció i seguretat a través de Windows SteadyState.
• Antivirus Windows OneCare
• Reconeixement d’escriptura manual en català.
• Els professors dels centres implicats van demanar la utilització de programes d’ús habitual en context educatiu: Audacity, Gimp, MOTIC i Multilab entre altres.

Per què? eh, per què?

(Tot això sense pensar-hi gaire perquè és tardíssim i demà he de treballar, però el tema dóna per una profunda reflexió)

 1. #1 per Giorgio Grappa el 9 desembre 2009 - 16:42

  Ho sento, Sisco, però per donar la meva resposta a tots aquests perquès hauria de fer servir un llenguatge que no és apte per a menors. Però, sí, “malversació de fons públics” és el mínim que em ve al cap.

  Ostres, i tant que m’agradaria aconseguir una màquina d’aquestes característiques per 300 €! Disc sòlid de 60 GB? On? Com? Quan? Vaig estar mirant els ultraportàtils de la pàgina d’Ahtec i havies d’amollar 190 € per substituir el disc dur normal (de 250 GB, crec recordar) per un de sòlid de 80 GB; jo, amb un de 20 GB ja seria feliç (quina llàstima no haver-me comprat l’EeePC 901, catxis la mar).

 2. #2 per SiscoGarcia el 9 desembre 2009 - 23:28

  Giorgio, vols dir que hi ha algun menor que es llegeixi aquest bloc?

  Quan tingui una mica de temps afegiré més reflexions que se m’acuden, però podeu dir-hi la vostra, només faltaria ;)

 3. #3 per Giorgio Grappa el 10 desembre 2009 - 0:23

  Vols dir que l’Ona i la Pau no es llegeixen el bloc del papa? Ntx, ntx, ntx… Bé, de segur que no trigaran gaire :-) .

 4. #4 per SiscoGarcia el 10 desembre 2009 - 0:44

  Sí que se’l llegeixen de tant en tant, però per elles no pateixis perquè en aquest tema em senten dir exabruptes que no he gosat escriure :P

 5. #5 per Orestes el 10 desembre 2009 - 14:59

  És clar que tot plegat ja es veia venir des del setembre (i abans). Per més que hi dono voltes només hi trobo una explicació: hi ha empreses que es dediquen a subornar polítics o alts càrrecs amb capacitat de decisió sobre inversions milionàries de diner públic per tal que s’utilitzi aquest diner públic en benefici propi. Els seus productes tenen un preu totalment arbitrari i abusivament elevat, que no respon per res a la realitat del mercat. Aquesta realitat és que existeix programari alternatiu que és gratuït i, en moltes ocasions, de funcionalitat equivalent o superior al programari privatiu que ens fan pagar, contra la nostra voluntat, amb els nostres diners.

  Ignoro si els suborns són en metàl·lic, en espècies o en influències, però per mi resulta del tot clar que existeixen, perquè altrament no s’explica perquè aquestes “inversions” perjudiquen sistemàticament al contribuent i beneficien les (mateixes) grans empreses. Deia la Marta Rojals en un article a VilaWeb que es guardarà bé prou de dubtar que (parlant d’una d’aquestes empreses) hagi estat seleccionada per concurs públic i que sigui la justa mereixedora d’aital encàrrec institucional. Doncs bé, jo si que en dubto.

 6. #6 per SiscoGarcia el 10 desembre 2009 - 16:48

  Sí Orestes, en un apunt anterior ja vaig comentar alguna cosa sobre aquests portàtils, que en el cas de Lleida s’agreugen perquè el que vaig veure aquell dia és el que s’està fent servir en aquests centres, però em sembla molt que en aquest cas hi ha també la intervenció de l’ajuntament de la ciutat, de manera que no sé per quins set sous s’ha triat un tablet PC de la marca Toshiba de 12 polzades, dotat només d’un SO privatiu contravenint les instruccions del departament d’educació, que hores d’ara ha de portar invertits uns 10 milions d’euros (pel cap baix) en el desenvolupament de la Linkat.

  “Manda dallonsis”, que diria aquell :(

(No serà publicat)