Instruccions d’ús del MultiBoot


La setmana lúcida acaba amb la festa de presentació de l’última versió estable de l’ubuntu, la 10.04 Lucid Lynx, i a mi em toca explicar pas a pas com fer servir aquesta eina tan potent i tan senzilla a la vegada anomenada MultiBoot.

Per començar he de dir que la vaig descobrir gràcies a l’apunt que en va fer l’amic Giorgio Grappa. Les instruccions que trobareu tot seguit no deixen de ser la traducció i adaptació del manual que gràcies a ell vaig trobar ací. Espero que us sigui d’utilitat.

1.- Evidentment ens cal una clau USB suficientment gran per encabir-hi les imatges que vulguem fer arrancables.

2.- Descarregar-les al nostre disc dur i tenir-les accessibles en el moment de «fabricar-nos» el disc de multiarrancada.

3.- Instal·lar el multiboot al nostre ordinador; per això cal que obrim un terminal i seguim les següents passes:

3.1.- wget http://liveusb.info/MultiBoot-v3/install-depot-multiboot.sh.tar.bz2
(per tal d’aconseguir el paquet necessari)
3.2.- tar -xvf install-depot-multiboot.sh.tar.bz2
(per descomprimir-lo)
3.3.- sudo ./install-depot-multiboot.sh
(per instal·lar-lo, ens demanarà la contrasenya d’administrador)

tot i que també podem fer-ho tot seguit:

wget http://liveusb.info/MultiBoot-v3/install-depot-multiboot.sh.tar.bz2
tar -xvf install-depot-multiboot.sh.tar.bz2
sudo ./install-depot-multiboot.sh

En qualsevol cas haurem instal·lat el multiboot al nostre ordinador.

4.- Ara només cal fer-lo anar, el trobarem a «Aplicacions>Accessoris>MultiBoot»

5.- Si hi connectem la nostra clau USB (recordeu que ha d’estar formatada en fat32), el MultiBoot la detectarà, la seleccionem i haurem de prémer «Validate».

6.- Ara només cal que anem afegint-hi una a una (això sí, no poden ser totes d’una vegada) les imatges iso que teníem prèviament descarregades de manera totalment gràfica, és a dir, arrossegant-les a l’espai on diu «Drag/Drop ISO/IMG». Com que calen privilegis d’administrador de l’equip ens demana la contrasenya, la introduïm i només cal que esperem una estona. Podem veure com cada vegada que hi afegim una iso refà l’MBR de la clau USB; el mateix passa quan en treiem alguna (seleccionant-la i “escombrant-la”). Quan les tinguem totes només cal prémer el botó «Quit» i ja tenim el nostre MultiBoot llest per fer-lo anar.

7.- A l’hora de fer-lo anar, hem d’arrancar una màquina des d’USB i triar l’opció del MultiBoot. Quan arranqui ens mostrarà un menú amb totes les opcions que tenim, i el que hem de fer és seleccionar aquella que volem emprar. Tot seguit ens arranca en mode autònom i ens permet instal·lar-li el sistema operatiu triat.

Així de senzill, és automàgic :)

… I si no ens acaba de convèncer sempre ho podem desinstal·lar senzillament fent:

sudo apt-get remove multiboot

seguit d’un

sudo apt-get autoremove

per depurar totes les dependències, i ja està ;)

 1. #1 per Carles Oriol el 26 maig 2010 - 8:23

  Super interessant. Gràcies Cisco

 2. #2 per SiscoGarcia el 26 maig 2010 - 8:46

  Eiiii Carles, quant de temps!

  La veritat és que sí que és una eina molt interessant, però no m’ho has d’agrair a mi, només he adaptat un apunt que vaig trobar gràcies al Giorgio, com he comentat a l’apunt. Tot i això darrerament m’està donant problemetes i no aconsegueixo fer nous USBs; em funciona amb els que ja tinc fets però no me’n surto a fer-ne de nous :(

  Fins aviat,

  Sisco.

 3. #3 per PAMPURRI el 28 maig 2010 - 21:32

  Abans de donar instruccions convé fer una introducció: 2 o 3 linies de lo qupè se esta parlant. Així es esta el món i ens hem d’adaptar.

 4. #4 per PAMPURRI el 28 maig 2010 - 21:39

  “Tot seguit ens arranca en mode autònom i ens permet instal·lar-li el sistema operatiu triat.”
  No sé què es mode autónom.
  Jo pensava que no era per installar sino per arrencar el Live-Cd contingut a la iso. Però de totes maneres no se sap quina mena de Live-Cds poden ser. Han de ser de Ubuntu o poden ser d’altres distros, rescue Cds etc??

  No se sap res pues se sap menys….

 5. #5 per Jose el 28 maig 2010 - 21:45

  Oye Paco, que lo que no sé es si aqui se pueden guardar datos del ususario?
  Para queé consultar dos o o tres pñaginas si puede hacerse en una?

 6. #6 per SiscoGarcia el 28 maig 2010 - 22:10

  @PAMPURRI, no sé si no està del tot clar o què, potser si segueixes els enllaços treuràs alguna informació, de tota manera està millor explicat ací. L’apunt del bloc era una complementació gràfica al wiki. De tota manera gràcies per l’observació.

  Pel que fa al comentari sobre què és mode autònom, només dir-te que és la «traducció» catalana de Live-CD; i aclarir-te que aquesta eina que estem comentant serveix tant per remenar diversos sistemes operatius en mode autònom com per instal·lar-los en un ordinador; fins i tot permet fer servir un bocí de la memòria en mode persistent. La llista de distros suportada és àmplia.

  @Jose, no entenc què vols dir. Ho sento.

(No serà publicat)