Tot l’insti amb ubuntu


Finalment ho hem aconseguit!

Ha calgut tot el mes de juliol per tenir-ho a punt, però. Avui és un gran dia perquè podem anunciar que tot un centre d’educació secundària funciona amb l’ubuntu. Ignoro l’abast d’aquesta notícia, però dubto que hi hagi gaires centres en aquestes condicions, menys encara centres de la dimensió de l’Institut Torre Vicens de Lleida.

Després d’uns tres anys des que vam començar fent proves amb l’ubuntu en alguna màquina, després vam instal·lar-lo a una aula, i mica en mica vam anar ampliant el seu ús, avui podem anunciar que totes les màquines de l’insti (204 sobretaules, comptant-ne 6 de recanvi, i uns 15 portàtils, incloses les màquines del personal d’administració i serveis) tenen l’ubuntu com a sistema operatiu; algunes d’elles també tenen arrancada dual, la majoria només l’ubuntu.

Ha estat una tasca feixuga perquè hem hagut de convèncer molta gent de les bondats del Programari Lliure front al propietari, hem hagut de vèncer moltes inèrcies i lluitar contra moltes reticències basades sobretot en el desconeixement i la por al canvi, hi ha hagut gent que ens ha volgut posar pals a les rodes… però hem anat per feina; hem hagut de fer moltes hores de recerca, de proves, d’encerts i d’errades… però ha pagat la pena. Sempre hem tingut el recolzament de la comunitat quan hem tingut contratemps i ens ha ajudat a resoldre’l.

Ara mateix tenim la sort de comptar amb una versió d’ubuntu, la 10.04 LTS, que ens reconeix tot el maquinari de què disposem perfectament, suporta tota mena de programets i còdecs necessaris per poder dur a terme la nostra activitat docent amb garanties.

La gràcia de tot l’entrellat la té el Josep, sense la inestimable ajuda del qual no hagués estat possible aconseguir aquesta fita tan important… no sé si només per mi, espero que també per l’insti i per la difusió del programari lliure en general.

Ara ja puc fer vacances!

 1. #1 per muzzol el 30 juliol 2010 - 11:12

  teniu cap memòria del procés?

  pensau publicar documentació?

  en concret, com heu realitzar l’autenticació?

 2. #2 per alexm el 30 juliol 2010 - 12:05

  La més sincera enhorabona, la fita que heu assolit no és gens menyspreable i és un exemple més que demostra que el canvi és possible.

  Moltes felicitats i bones i merescudes vacances!

 3. #3 per kukat el 30 juliol 2010 - 13:53

  Enhorabona!!!!!!!!!

 4. #4 per olga el 30 juliol 2010 - 21:20

  Moltes felicitats!!!!

 5. #5 per SiscoGarcia el 30 juliol 2010 - 23:44

  @muzzol: Tenim memòria del procés, però la tenim en fase d’elaboració, així com tota la documentació. De moment hem aconseguit tenir-ho tot preparat per engegar el curs en condicions, amb totes les màquines actualitzades a la darrera versió de l’ubuntu i amb els mateixos paquets instal·lats. Mentrestant hem anat documentant-ho tot, però cal endreçar-ho, tan bon punt ho tinguem ho publicarem, ara toca vacances ;)

  pel que fa a l’autenticació l’hem feta amb l’eBox 1.4 (http://www.ebox-platform.com/).

  @alexm: Moltes gràcies per les felicitacions… i per tot!

  És ben cert que la fita assolida és important, al menys a mi m’ho sembla, però com bé dius val per a demostrar que el canvi és possible. Ha estat una migració llarga, fa més de tres anys que vam començar a introduir el programari lliure al centre, però hores d’ara crec que ha pagat la pena, de debò!

  @kukat: Moooooooooltes gràcies!

  No et vaig veure per València a la festa lúcida :(

  @olga: Moltes gràcies!

  Esperem que el nostre esforç serveixi d’exemple i permeti aplanar el camí als que vinguin després!

  Fins aviat,

  Sisco.

 6. #6 per Giorgio Grappa el 31 juliol 2010 - 1:18

  Felitats, Sisco! Ets un crack! T’has guanyat unes senyores vacances, ja ho crec que sí!

 7. #7 per Xavi Gaya el 1 agost 2010 - 7:29

  Moltes felicitats Sisco!
  Gaudeix de les més que merescudes vacances, perquè segur que no us ha estat gens fàcil aconseguir aquesta fita.

 8. #8 per SiscoGarcia el 1 agost 2010 - 17:38

  @Giorgio: Gràcies. Espero que puguis aprofitar-te’n d’aquesta experiència per anar migrant més màquines del teu insti. I no, no sóc cap crack. :P

  @Xavi: Moltes gràcies. Ja saps com n’és de difícil fer aquestes migracions per la relació que tens/has tingut amb l’ensenyament; però bé, finalment ho hem aconseguit!

 9. #9 per kiakli el 1 agost 2010 - 23:07

  Sisco, felicitats!!!

  Llàstima que landscape (http://www.canonical.com/enterprise-services/landscape) només estigui per la gent que paga una subscripció, és una bona eina per fer una administració centralitzada de moltes màquines amb ubuntu :( estalvia molta feina.

 10. #10 per SiscoGarcia el 2 agost 2010 - 23:05

  @kiakli: Gràcies kiakli, entre tots esteu demostrant que la fita aconseguida ha estat valuosa; gràcies!

  Pel que fa al landscape, no sé si més endavant el provarem (és bo saber de la seua existència), però de moment ens va bé amb l’eBox… gràcies per la informació.

 11. #11 per RainCT el 3 agost 2010 - 14:29

  Felicitats!

 12. #12 per SiscoGarcia el 4 agost 2010 - 0:41

  Moltes gràcies Siegfried, espero que serveixi d’exemple per altres entitats i que vagin migrant mica en mica al PL.

 13. #13 per David Planella el 4 agost 2010 - 18:37

  Molt bona feina Sisco! Realment una gran fita i com dius un bon exemple per a altres centres i entitats.

 14. #14 per SiscoGarcia el 4 agost 2010 - 23:16

  Gràcies David!

  Crec que ara se’ns gira feina per fer veure que el canvi és possible, i que surt a compte enlloc de pagar llicències de programari privatiu; però bé, si hem estat capaços d’assolir aquesta fita, també ho serem per documentar el que hem fet i fer-ho públic.

(No serà publicat)