Per què no un cànon de circulació?


Si us plau, que algú li digui al nou ministre de Foment que implementi un cànon de circulació a l’estil del cànon digital d’aplicació cada cop que agafem el nostre vehicle davant de l’eventual superació del límit de velocitat, ja que tots els vehicles superen amb escreix els 120 km/h.

Per què no es fa? Aquest o qualsevol altre que se us acudeixi.

Ei, que tampoc no voldria donar idees, però sembla absurd imposar aquesta sanció preventiva (com qualsevol altra) donat que s’està vulnerant la presumpció d’innocència, oi? Doncs amb el cànon digital encara s’està vulnerant, tot i la recent sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (per cert, enhorabona al Josep Jover i a la botiga Traxtore), ja que encara pressuposa que tot el que farem amb suports digitals és vulnerar drets d’autor… com si els documents que jo elaboro amb eines lliures (GNU/Linux, OpenOffice.org, Brasero, etc.) tinguessin un autor diferent de jo mateix! I com si no hi hagués altres llicències que no fossin el copyright!

Evidentment, aquesta gent no ha entès el funcionament tecnològic del segle 21 i no s’hi ha adaptat; per tant només se’ls acut sancionar preventivament vulnerant la «sacrosanta» presumpció d’innocència… quina manera de limitar el desenvolupament cultural :(

 1. #1 per carlesoriol el 26 octubre 2010 - 9:38

  No es diu impost de circulació?

 2. #2 per SiscoGarcia el 26 octubre 2010 - 12:30

  :D

  No és ben bé el que jo vull dir. En el paral·lelisme que plantejo, l’impost de circulació seria l’equivalent al consum elèctric que fas en cremar un disc, per exemple, que l’has de pagar per fer un consum (com en el cas de l’impost de circulació per pagar les infraestructures, se suposa); en canvi el cànon és una sanció preventiva, ja que pressuposa que vas a fer un ús determinat, i podries fer-ne un que no tingués res a veure amb la còpia privada ni amb res en concret… qui sap si superaràs el límit de velocitat?

  Doncs els que defensen l’aplicació del cànon «saben» que faràs còpia privada.

 3. #3 per RainCT el 30 octubre 2010 - 15:47

  > I com si no hi hagués altres llicències que no fossin el copyright!
  Per ser punyeter: Els drets d’autor (copyright) no són una llicència, sinó el sistema que les fa possibles.

  Quan «alliberes» una obra sota llicència Creative Commons estàs fent us dels teus drets d’autor, i si aquests no existissin no hi hauria ni Creative Commons ni llicències de programari lliure (veure també http://www.gnu.org/philosophy/pirate-party.html).

 4. #4 per SiscoGarcia el 2 novembre 2010 - 0:16

  Sí que ho ets de punyeter, has donat al clau ;)

  De tota manera no em negaràs que una obra la pots llicenciar amb Copyright.

  Per cert, suposo que l’enllaç és a http://www.gnu.org/philosophy/philosophy.html oi?

(No serà publicat)