Muntatge fàcil de RAIDs a l’Ubuntu


Acabo de comprar-me un nou ordinador (per cert, una bèstia parda [1]) i vull emprar-lo com a servidor de fitxers domèstic a més de fer-lo servir com a ordinador personal. Amb aquest motiu m’he decidit a muntar-hi dos discs durs Western Digital Caviar Green de 2 TB cadascun en RAID 1 per tal de tenir còpia de seguretat de les dades de manera immediata i no haver-me de preocupar per aquest tema. L’eina «Utilitat de discs» ens farà la feina de manera molt senzilla:

El primer que cal és instal·lar l’Ubuntu al disc dur de sistema (en el meu cas un SSD OCZ AGILITY 3 SATA3 de 60 GB, espai més que suficient), on hi he separat l’espai d’intercanvi de l’arrel, i no he assignat cap espai per la /home perquè vull instal·lar-la al RAID. Un cop instal·lat (no ho he comptat però suposo que haurà estat cosa d’uns 10 minuts), reinicio (va tan ràpid que no he pogut veure la pantalla del grub) i després passo a muntar el RAID amb l’eina «Utilitat de discs» (en l’Ubuntu 11.04 cal prémer la tecla super i començar a escriure «utilita…» fins que apareix en pantalla; en versions anteriors m’imagino que serà a Sistema>Administració>Utilitat de discs):

Aneu a Fitxers>Crea>Matriu RAID i us trobareu el menú per triar què voleu fer. De forma predeterminada us proposa l’opció de RAID 0 (de segmentació), però desplegant el menú podreu triar també el RAID 1 (mirall, de redundància), el 5 (de paritat distribuïda) o el 6 (de paritat distribuïda dual):

Després d’això només cal seleccionar els discs que volem tenir en RAID i esperar una bona estona fins que estigui fet el RAID (en la imatge no hi ha més discs perquè és el meu cas, però si els tinguéssiu a la part de sota us apareixerien i només caldria que els marquéssiu).

Un cop fet això, caldrà reiniciar i dir-li al sistema que la /home és al RAID, és a dir, hem d’editar el fitxer fstab. Ah, a tot això, si no tenim instal·lat el paquet mdadm no podrem gestionar el RAID (aka, no serà útil).

[1] La bèstia parda en qüestió l’he comprada a peces i l’he muntada (físicament i lògica) amb l’ajuda inestimable de l’amic Josep Ribes, i consta de:

Una caixa NOX Coolbay molt ventilada amb capacitat per molts discs (9 badies), per si mai vull fer-hi un RAID 01 o 10… o per si vull afegir-hi més discs per posar-hi més dades (de moment augmenta la ventilació de l’interior); hores d’ara en tinc dues ocupades amb una lectora de targes i amb una gravadora de DVD LG; a més de les tres dels discs que ja he explicat abans. La placa que hi he posat és una Asus P8H67-Pro amb àudio i vídeo integrats (compatibles amb l’Ubuntu, és clar), capaç de suportar fins a 32 GB de RAM (jo n’hi he posat 8 GB Kingston), i capaç de suportar el processador Intel Core i7 que hi he posat… al·lucinant!  La bèstia és alimentada per una font d’alimentació NOX Urano de 530 W. La velocitat que dóna el disc de sistema OCZ SSD de 60 GB és impressionant tot i que es veu una mica relentida per haver d’escriure dades als 2 discs durs WD Sata3 de 2 TB on hi tinc la /home; però tot i això és una passada!

 1. #1 per kiakli el 1 setembre 2011 - 23:23

  Bones Sisco,
  He mirat les especificacions de la placa que diu i soporta RAID a nivell de hardware…
  Intel® H67(B3) chipset :
  2 x SATA 6Gb/s port(s), gray
  4 x SATA 3Gb/s port(s), blue
  Support Raid 0, 1, 5, 10

  Llavors, jo crec que si fas el RAID per hardware en lloc de per software obtindràs més rendiment i serà transparent del sistema operatiu.

  Salutacions,

 2. #2 per SiscoGarcia el 1 setembre 2011 - 23:34

  Hola kiakli,

  Si no vaig errat només el suporta pels ports SATA 3, i els discs que tinc en RAID són SATA 2.

 3. #3 per SiscoGarcia el 6 setembre 2011 - 22:38

  Hola kiakli,

  Tenies raó, la meua placa sí que suporta RAID a nivell de maquinari, i avui he configurat el RAID per la BIOS, que evidentment afegeix l’avantatge de deslliurar-lo del sistema operatiu.

  Ha estat una mica feixuc perquè m’he colat algun cop, però finalment he pogut muntar-lo de la següent manera:

  1.- Configurant el RAID per maquinari (des de la BIOS seguint les instruccions del manual de la placa).
  2.- Formatant la partició que l’insta?lador de l’ubuntu ja reconeix com una sola unitat, i
  3.- Indicant a l’insta?lador de l’ubuntu que al disc SSD hi faci les particions / i swap, i assignant aquesta unitat (el RAID) a la /home.

  Gràcies per fer-me dubtar i trobar així una solució millor.

  Fins aviat ;)

(No serà publicat)